Манастир Св. Ђорђа

Манастир Св. Ђорђа
МЕЛНИЦА

ПОСЕБНЕ СТРАНИЦЕ | Вести са Алтернативних извора

уторак, 3. август 2010.

Požarevljani u Španiji / folklor

GANIP PREDSTAVLJAO SRBIJU U ŠPANIJI

Aleksandar Lukić, direktor požarevačkog CZKPO
Gradski ansambl narodnih pesama i igara (GANIP) grada Požarevca pri ustanovi Centar za kulturu je od 4. do 20. jula bio gost na dva prestižna festivala u Kraljevini Španiji.
Direktor Centra za kulturu, Aleksandar Lukić, koji je sa ansamblom bio na turneji kaže da je požarevački ansambl na folklornim manifestacijama u Španiji predstavljao Srbiju.
- Mi smo imali privilegiju da se jedini od srpskih ansambala nađemo na ovim prestižnim festivalima. Bili smo gosti grada Kadiza, na samom Gibraltaru i grada Burgasa koji se nalazi između Madrida i Bilbaoa. Festivali su imali moto “Svet igra za nas – mi smo svet”, a na njima su učestvovali mnogobrojni folklorni ansambli iz čitavog sveta, primera radi Meksiko, Čile, Brazil, Indija, Peru, Dagestan…, kao i brojne grupe iz same Španije koje su prezentovale svoje tradicionalne igre, poput flamenka.
Imali smo priliku da na lep i dostojan način reprezentujemo Srbiju. Naši nastupi u oba grada bili su izuzetno zapaženi, a naši mladi folklorci predstavili su nas na najbolji mogući način, igrajući tako da ih je publika svaki put vraćala na bis. Naš folklor ima veoma zanimljive igre za publiku koja se našla na ovim festivalima. Primera radi, u Kadizu smo nastupili u Nacionalnom teatru, to je jedno velelepno zdanje, a u Burgasu na otvorenom prostoru, na divnoj bini ogromnih dimenzija. Lično smatram da su Španci odlično organizovali ove festivale i nikada nisam bio na bolje organizovanoj manifestaciji. Počastvovani smo od strane prijatelja iz Španije i molbama da naš boravak u ovoj zemlji produžimo, ali nismo bili u situaciji da ostanemo zbog obaveza naših igrača u Srbiji. U oba grada, Kadizu i Burgasu, bili smo primljeni na najvišem nivou, kod gradonačelnika. Naši predstavnici, obučeni u narodne nošnje i ja uručili smo prikladne poklone gradonačelnicima, u ime gradonačelnika Požarevca, Miodraga Milosavljevića, kao i u ime Centra za kulturu, a uzvraćeno nam je takođe poklonima koje smo doneli u naš grad, ističe Lukić, i dodaje:
- Španska kultura je jedna velika evropska kultura, a naš kontakt sa onima koje reprezentuju je od velikog značaja jer smo mogli da steknemo nova saznanja i iskustva koja bi se mogla primeniti i kod nas. Na ovom putu posetili smo i značajne kulturno-istorijske spomenike. Ono što nam se jako dopalo je to da su Španci uspeli da na jednom mestu prikažu različite kulture, kao i da sebe predstave kao narod koji ima razumevanja za različitosti.
Ovaj boravak se, pored predstavljanja bogatog narodnog srpskog stvaralaštva, isplatio i u komercijalnom smislu, jer smo bili plaćeni za učešće na festivalima. Satisfakcija je i to što smo u Španiju pozvani tako što su organizatori pogledali CD sa našim nastupima koji smo poslali posredstvom Međunarodne organizacije CIOF, a druge zemlje su uglavnom predstavljale profesionalne igračke trupe.
Branislav Tošić-Mikan, rukovodilac GANIP-a, koreograf, je fantastično pripremio ansambl i osmislio nastupe koji su morali biti u skladu sa preciznim propozicijama festivala. Igrači su nastupali na nivou profesionalaca, a potvrda tome koliku su pažnju izazvali je i to što se dešavalo da ih i pet puta vrate na bis. ....
L.L.

Izvor: "Reč naroda", videti više: file:///C:/Documents%20and%20Settings/Sole%20Sokolovic/My%20Documents/GANIP%20PREDSTAVLJAO%20SRBIJU%20U%20ŠPANIJI%20%20Reč%20naroda.htm

Fotografije sa ove turneje mogu se pregledati na sledećoj internet adresi:
http://picasaweb.google.com/110775457852466964212/GANIPPredstavljaoSrbijuUSpanijiRecNaroda#

Књижаре "ЗАВЕТИНА". Раде даноноћно. Најагилнија: Књижара "БОБОК"