Манастир Св. Ђорђа

Манастир Св. Ђорђа
МЕЛНИЦА

ПОСЕБНЕ СТРАНИЦЕ | Вести са Алтернативних извора

четвртак, 4. јун 2015.

"Матица Српска" и коментари



Кад држава ћути, Матица зове добротворе

владимир протић | 04/06/2015 01:24
Кад се "Летопис Матице српске" отвори за полемику, отворен дијалог о важним питањима наше литературе, претплатићу се. У међувремену, снађите се сами јер сте својим конформизмом сами себе довели у ћорсокак.
реч без речи | 04/06/2015 08:36
Молим ботове да поштеде бар Матицу српску од својих напада. Неће вас оправдати ни то што не знате шта чините. Ако вас партије плаћају из пореске касе ви сте једнако саучесници у кривичном делу као и они који вас плаћају. 
Матица српска је преживела много страних напада али очигледно да ће је дотући српска рука.
Д. З. | 04/06/2015 10:48
Каже председник Матице Станић да у Матици праве перацвописе и нормирају језик. Тачно је да они то раде, али тако да не може да преживи српска ћирилица. Нема је у Србији у 90-ак одсто случајева писања српског језика.

Матица српска је злоупотребљена још 1954. да се сачини погубан Новосадски договор о српскохрватском, хрватскосрпском језијку и "равноправности писама". Та је "равноправност" деловањем сербокроатиста у Матици српској претворена у буквални ћирилицоцид у последњих 70 година.

Злоупотребљена Матица српска ни данас неће да не само поништи Новосадски договор него бнеће од њега да одустане у примени. И ту смо где смо. Српска ћирилица је у Матици српској претворена у алтернативно и потиснуто писмо, а српски језик је добио заперке који се боље негују од српског језика у Матици српској, па се данас траже "тумачи" за босански језик /бошњачки. Матица о затирању ћирилице својим наопаким нормирањењем ЋУТИ, па чак у нормирању писма у језику Срба не води рачуна ни шта пише у Уставу Србије
m p | 04/06/2015 12:18
Jaooo kad pocnete da kritikujete; Nadam se da neko moze da istrazi i da nam kaze zasto drzava nece da pomaze maticu srpsku, zbog Novosadskog dogovora? to je bilo pre 70 god; Da li imate neki drugi izgovor?

Ako je Matica pogresila to je deo polemike ali navoditi to kao razlog sto neko NE pomaze Maticu srpsku je potpuni apsurd, da ne kazemo nesto gore.

Stoga hvala Politici sto pise o tome; Jeste svi traze finansiranje e sad nasta Matica ima pravo, a drzava uskracuje?

Nasa "drzava" kakva je sada samo finansira privilegovane lopove, odavno nam drzavu vode ljudi koji o kulturi i pismenosti znaju tek toliko da se provuku; 
Ko je odgovoran za ove probleme i na sta Matica ima pravo a ne moze da ostvari?
д.. з. | 04/06/2015 12:52
Одговор

Наравно да имам и нешто друго. Челник Матице српске рекао је да њега не занима шат се тражи и предлаже у вези са спасавањем српског језика и ћирилице и изричито је рекао да су довољни сами себи и да неће никоме ни да одговарају на послате или упућене предлоге.

Друго, њих у Матици српској не занима шта пише у Уставу Србије о српском језику и писму, па су направили нови Правопис у коме је српско писмо претворено у алтернативно. Код свих других језика и народа постоји једно писмо, јер су два непотребна. Лингвисте у Матици српској.уопште не занима како се питање писма решава у целом свету. Они су ћирилицу свели на необавезно писмо, а језичка норма је решена у четири различите колоне: две норме у писму и две норме у изговору. Тако су Срби добили четвороструку норму и зато српски језик све се мање учи у свету.. Српски језик не може да траје на четири начина нормирања.

Треба ли Вам још о томе шта раде у Матици српској? Логично је да не дају паре онима који наопако решавају норму
Душан Војводић - Бирџа | 04/06/2015 12:54
Треба разумети нашу владу. Није лако бринути о ширењу hrvatskog трговачког ланца IDEA gosp. Todorića Србијом и бринути о Матици српској. Можда се сети ова влада да постоји Матица српска.
        = извор: Политика

Књижаре "ЗАВЕТИНА". Раде даноноћно. Најагилнија: Књижара "БОБОК"