Мелница

Мелница
Манастир Св. Ђорђа

Воденица влашког војводе Паула Матејића

....Мелница је смештена у источном делу Србије у Браничевком округу, у општини Петровац на Млави. Кроз време место је мењало име: Мељаница, Мељница или Мењица. Претпоставља се да је име добила због млинова којих је некада на Мељничкој реци било око двадесет.

Традицију Мељчани чувају кроз обележавање празника: Бадње вече, Задушнице, Беле Покладе, Велики четвртак, Ускрс, Мали Ускрс и Ђурђевдан. Део традиције оживљава се кроз старе игре као што су: ходање на штулама, цимање штапа, обарање руку, вуча конопца, играње клиса и порке. Старе занатилије чувају део минулог времена кроз тајне заборављених заната,а то су: кречари, бакрачари, пинтери, бунарџије, колари, ковачи и ужари.

Један од истакнутих становника овог места био је влашки војвода Пауљ Матејић. Војвода је рођен у Мељници а по избијању Првог српског устанка се одмах прикључио устаницима. Водио је Мељане у биткама код Пореча, Ивановца 1805. године и Делиграда 1806.године. Због јунаштва доказаног у овим биткама Карађорђе га поставља за војводу 1807. године.

Споменик војводи подигнут је 26.септембра 2004. године поводом двеста година од Првог српског устанка.

Војвода Пауљ Матејић је имао у поседу велико имање, шуме и једну воденицу која данас чува дух времена славне прошлости. Постоји писмени документ, такозвана тапија (купопродајни уговор) између Марка Матејића који је војводин директни потомак. Млин је према речима мештана радио све до 1975-6 године...." видети више

Translate

Претражи овај блог

уторак, 09. фебруар 2021.

Потпуно исцељење - брзо и моћно - невероватно моћна исцелитељска медитац...

размишљање - наука - музичка терапија - Anthony Sommer
345 хиљ. пратилаца
ПРАТИ
Медитација, опуштајућа музика, музика за спавање, лековита музика преведена је са енглеског, извините због језичких грешака. Ова музика доводи до тога да наш мозак производи мождане ритмове које бисмо природно искусили током спавања и зарастања. Ови мождани ритмови шаљу сигнале по целом телу за регенерацију и зарастање. Ови мождани ритмови су пресудни за зарастање. • Стварам музику за медитацију, опуштајућу музику, музику за спавање, лековиту музику и још много тога. Ако уживате у овим видео записима, следите ме да не бисте пропустили ниједан нови видео запис: хттпс://ввв.иоутубе.цом/цханнел/УЦхПрк6пФ3гТрК9цкуЦЈВкЈА?суб_цонфирматион=1

Нема коментара:

Постави коментар