Translate

Између

Између
Између камене куле, Златног расуденца гвозденог бика и Европе

ПОСЕБНЕ СТРАНИЦЕ | Вести са Алтернативних извора

Претражи овај блог

Манастир Св. Ђорђа

Манастир Св. Ђорђа
МЕЛНИЦА. Манастир Св. Ђорђа

понедељак, 26. април 2021.

Uzgoj micelija bukovače za početnike (Najlakši način uzgoja micelijuma b...

Bukovača (Pleurotus ostreatus) je jestiva gljiva koju možemo uzgojiti sami kod kuće. U današnjem videu sam vam pokazao najjednostavniji način koji je namenjen svim početnicima uzgoja gljiva i na ovaj način možete proizvesti micelij bukovače od konzumne gljive bukovače koju ste kupili u prodavnici. Jedna od najbitnijih stvari prilikom pokušaja uzgoja neke od jestivih gljiva je sterilnost ruku alata i mesta gde vršimo razmnožavanje gljive i proizvodnju micelijuma. Bukovača spada u gljivu koja se uzgaja u rano proleće ili kasnu jesen i micelij ove gljive propada na temperaturama višim od 30°C. Postoje razni sojevi bukovače i osim bolje razlikuju se takođe u brzini rasta micelija i potrebnim temperaturama za njihov uzgoj. Najbolja temperatura za proizvodnju micelija na kartonu je od 20°C-24°C i to je idealna temperatura jer se pri toj temperaturi micelij bukovače najbrže širi. Uzgoj micelija od gljive bukovače je samo prvi korak u proizvodnji bukovače i nakon ovog koraka sledi još nekoliko koraka do finalnog proizvoda a to je kada gljiva plodi i imamo ukusnu gljivu za jelo koju smo sami uzgojili u kućnim uslovima. Postoji još nekoliko načina na koji možemo uzgojiti micelij bukovače ali ti načini zahtevaju puno sretilnije uslove i više znanja u vezi bukovače. Nakon stavljanja tkiva na karton potrebno je teglicu držati u toplom i mračnom prostoru na temperaturi koju sam vam malopre naveo i za oko 3-4 nedelje ukoliko sve bude kako smo planirali imaćemo micelijum bukovače koji smo sami proizveli.

Нема коментара:

Постави коментар

Књижаре "ЗАВЕТИНА". Раде даноноћно. Најагилнија: Књижара "БОБОК"