Манастир Св. Ђорђа

Манастир Св. Ђорђа
МЕЛНИЦА. Манастир Св. Ђорђа

Translate

Претражи овај блог

ПОСЕБНЕ СТРАНИЦЕ | Вести са Алтернативних извора

понедељак, 26. април 2021.

Uzgoj micelija bukovače za početnike (Najlakši način uzgoja micelijuma b...

Bukovača (Pleurotus ostreatus) je jestiva gljiva koju možemo uzgojiti sami kod kuće. U današnjem videu sam vam pokazao najjednostavniji način koji je namenjen svim početnicima uzgoja gljiva i na ovaj način možete proizvesti micelij bukovače od konzumne gljive bukovače koju ste kupili u prodavnici. Jedna od najbitnijih stvari prilikom pokušaja uzgoja neke od jestivih gljiva je sterilnost ruku alata i mesta gde vršimo razmnožavanje gljive i proizvodnju micelijuma. Bukovača spada u gljivu koja se uzgaja u rano proleće ili kasnu jesen i micelij ove gljive propada na temperaturama višim od 30°C. Postoje razni sojevi bukovače i osim bolje razlikuju se takođe u brzini rasta micelija i potrebnim temperaturama za njihov uzgoj. Najbolja temperatura za proizvodnju micelija na kartonu je od 20°C-24°C i to je idealna temperatura jer se pri toj temperaturi micelij bukovače najbrže širi. Uzgoj micelija od gljive bukovače je samo prvi korak u proizvodnji bukovače i nakon ovog koraka sledi još nekoliko koraka do finalnog proizvoda a to je kada gljiva plodi i imamo ukusnu gljivu za jelo koju smo sami uzgojili u kućnim uslovima. Postoji još nekoliko načina na koji možemo uzgojiti micelij bukovače ali ti načini zahtevaju puno sretilnije uslove i više znanja u vezi bukovače. Nakon stavljanja tkiva na karton potrebno je teglicu držati u toplom i mračnom prostoru na temperaturi koju sam vam malopre naveo i za oko 3-4 nedelje ukoliko sve bude kako smo planirali imaćemo micelijum bukovače koji smo sami proizveli.

Нема коментара:

Постави коментар

Књижаре "ЗАВЕТИНА". Раде даноноћно. Најагилнија: Књижара "БОБОК"