Манастир Св. Ђорђа

Манастир Св. Ђорђа
МЕЛНИЦА

ПОСЕБНЕ СТРАНИЦЕ | Вести са Алтернативних извора

субота, 3. септембар 2022.

Преслица или раставић

 

Алуминијум и како се очистити од њега
103.531 преглед 3. 8. 2020. Алуминијум и како се очистити од њега . Зашто се храна пакује у алуминијум? Шта алуминијум изазива у нашем телу? Где га све стварно има?


 

 Чај од преслице – дејство и за шта је добар

Преслица (лат. Еqуисетум арвенсе) је вишегодишња зељаста биљка која припада породици Еqуисетацеае. Други називи под којима је позната су: барска метлица, коњски реп, косетерка, њивска преслица, пољска преслица, раставић, раставић од рогоза, шуткавац, вошце, итд. Латинска реч Еqуисетум потиче од речи „еqуус“ која значи коњ и „сета“ која значи длака.

Пошто се ради о веома отпорној биљци, преслица успева на влажном и мочварном земљишту. Расте уз обалу река и потока, на ливадама, њивама и виноградима чија је надморска висина до 1.500 м. Распрострањена је у Европи, Азији и Северној Америци.

Нјена стабљика је усправна и прекривена великим бројем ситних листова. На њој су и танке гранчице које су окренуте на горе па делују као иглице. На врху стабљике се налазе плодни листови који изгледом подсећају на клас. Биљка може да достигне висину од 40 цм. Нема изражен мирис, док јој је укус неугодан. Бере се у марту и априлу, а цвета у мају и јуну. Суши се на промаји.

Иако изгледа као коров и сматра се непожељном, сви делови биљке су лековити и користе се за припрему чаја, облога, купки, итд. Те њене особине су биле познате и у старом веку па су је стари Грци, Римљани и Кинези употребљавали као лек. У исхрани се користе листови преслице који се додају салатама, а биљка се може спремати и као шпаргле. Веома је популарна у Јапану где се конзумира као дивље поврће.
Лековитост и здравље

Преслица садржи органске киселине, танине, пектине, флавоноиде, смоле, гвожђе, магнезијум, манган, итд. Један од састојака је и никотин који је карактеристичан за дуван.

Чај од ове биљке треба пити јер:

    успешно се бори против малокрвности потпомажући стварање црвених крвних зрнаца;
    помаже у лечењу чира на желуцу;
    помаже у лечењу болести мокраћних канала (нпр. упале мокраћног мехура, и сл.);
    елиминише бактерије уринарног тракта;
    решава проблем нередовног пражњења црева;
    подстиче избацивање течности из организма и смањује надутост;
    савезник је дијета за мршављење и уклања целулит;
    јача плућа и помаже у лечењу плућних болести (астме, бронхитиса, туберкулозе);
    помаже у лечењу гихта и едема;
    смањује песак и камен у бубрегу;
    ублажава грчеве у бешици;
    решава проблем учесталог и болног мокрења;
    зауставља крварење па се користи код обилних менструација;
    помаже у лечењу женских проблема као што је бело прање;
    доприноси смањењу увећане простате;
    доприноси јачању зглобова и здрављу костију;
    опушта организам и делује као седатив.

Чајем се негује оштећена коса, нокти који се ломе и листају, јача се корен главе, подстиче се раст косе, елиминише перут, итд. Он зауставља крварење и доприноси бржем зарастању рана. Потпомаже производњу колагена због чега се облоге од преслице могу стављати на преломе.
Нуспојаве и нежељена дејства

Пошто делује као диуретик, чај не смеју да пију особе које имају тежа обољења бубрега. Не препоручује се људима који имају поремећај рада срца, недостатак тимиана, дијабетес, као ни онима који користе кардиотоничне гликозиде. Труднице и дојиље би, пре конзумирања напитка, требале да се посаветују са својим лекарем.

Да бисте постигли жељене резултате, лечење мора трајати 2-3 недеље. Са напитком не смете претеривати па је довољно попити три шоље у току дана. Уколико попијете више, можете осетити мучнину, слабост у мишићима, грозницу, убрзан пулс, итд. Чај не би требало мешати са алкохолом и сладићем.......

 

извор:>>>>>

 

*   *

Погледати и "ПРЕСЛИЦА УКЛАЊА АЛУМИНИЈУМ ИЗ ТЕЛА"  Тодор Пештерски 

Алуминијум и како се очистити од њега
103.531 преглед 3. 8. 2020. Алуминијум и како се очистити од њега . Зашто се храна пакује у алуминијум? Шта алуминијум изазива у нашем телу? Где га све стварно има?

Нема коментара:

Постави коментар

Књижаре "ЗАВЕТИНА". Раде даноноћно. Најагилнија: Књижара "БОБОК"