ПОСЕБНЕ СТРАНИЦЕ | Вести са Алтернативних извора
четвртак, 9. децембар 2021.
POGAČA PO STAROM RECEPTU BEZ KVASCA
Ovo je recept za pogaču bez kvasca, praška za pecivo ili sode bikarbone.
Jednostavno, brzo i ukusno.
SASTAV:
- 1kg brašna
- 200ml kiselog mlijeka ili jogurta
- 500ml kisele vode
- malo soli
Peći 30 minuta.
NAPOMENA:
Radi se o originalnom starom receptu. Ova pogača je drugačija od svih
ovih "modernih" pogača koje se danas spremaju. Nemojte biti iznenađeni,
kada zamijesitie vidjet ćete da je tijesto nešto tvrđe i tokom pečenja
ona neće narasti kao druge pogače. Kada je budete lomili vidjet ćete da
je nešto zbijenija od ostalih ali još uvijek meka i jako ukusna.
Naše nane ili bake su je još mijesile i sa surutkom a one koje su imale
neki od prirodnih izvora kisele vode u blizini koristile su kiselu vodu.
Pekle su ih u crepuljama pa su njihove pogače imale još tvrđu koru. Ta
tvrda kora davala im je poseban ukus i aromu.
--------------------------------
TEKST:
Selam i pozdrav svima koji nas pratite.
Ja sam Bina a ovo je Binin Sahan.
Danas u Bininom Sahanu spremamo jednu starinsku pogaču.
Spremaću je po receptu koji se voć godinama brižno čuva ili bolje reći
krije u mnogim mutvacima (kuhinjama) širom mog rodnog kraja.
Pa hajde da vidimo o kakvoj se pogači radi.
Za ovu starinsku pogaču će vam trebati:
• 1kg brašna
• 200ml kiselog mlijeka ili jogurta
• 500ml kisele vode i
• malo soli
Najprije ću uključiti pećnicu da se zagrije na 250°C i u istu staviti
jedan pleh na kojem ću peći pogače. Pleh treba biti dobro zagrijan kada
budemo stavljali tijesto u njega.
U jedan stakleni sud ću sipati brašno pa dodati so i sve rukom
izmiješati da se so ravnomjerno rasporedi.
U brašno ću dodati 200ml jogurta. Kako bih cijeli jogurt iz čaše
iskoristila, sipat ću u istu malo kisele vode, promiješati, pa sipati u
brašno.
Sada ću početi sa zamješivanjem.
Kao što vidite, radi se o vrlo maloj količini sastojaka. Radi se o
pogači koju su naše majke, nane, bike i bake spremale kada u kući nije
bilo hljeba, kvasca i drugih namirnica a kada je njima bilo važno da za
svoje ukućane ili za goste spreme nešto ukusno.
Uz postepeno dodavanje kisele vode zamijesit ću jedno glatko tvrđe
tijesto.
Sasvim je normalno da se tokom miješenja tijesto lijepi za ruku ali što
duže mijesite ovo tijesto postaje kompaktno i vaša ruka postaje
slobodna.
Kao što rekoh, vodu dodajite postepeno dok ne utrošite svo brašno iz
posude.
Pospite po radnoj površiti brašno gdje ćete premjestiti tijesto iz
posude za dalju obradu.
Ja ću ovo tijesto podijeliti na dva dijela i tako oblikovati dvije
pogače.
Vi naravno možete oblikovati samo jedno tijesto odnosno, praviti samo
jednu pogaču ako vam tako više odgovara. Postupak je isti.
Sada laganim pokretima ruku natrite obje pogače i oblikujte dvije lijepe
glatke lopte.
Sada ću svaku pogaču rastanjiti tako što ću je pritiskati prstima i
dlanovima desne ruke.
Zbog oblika svog pleha ja ću pogačama dati jajasti oblik kako bi obje
pogače stale u pleh bez problema.
Sada ću kvasnom rukom premazati tijesto tek koliko da ono zasjaji.
Ako budete spremali ove pogače nemojte zaboraviti da ih prije pečenja
izbodete viljuškom.
U protivnom one će u toku pečenja ispucati i tako izgubiti na izgledu.
Nakon što smo ih izboli viljuškom, one mogu odmah ići na pečenje.
Izvadit ću iz pećnice zagrijani pleh i na njega spustiti oba tijesta i
sve skupa vratiti u pećnicu na pečenje.
Nekada su naše majke pogače i hljebove pekle u šporetima na drva. One bi
tijesto spuštale direkt u pećnicu bez plehova i tepsija.
Kako bismo i mi imali slične uslove pri pečenju, prethodno zagrijavamo
pleh. Ovo se radi iz razloga da nam pogače pri pečenju bolje narastu, da
uhvate koricu i da bolje mirišu.
Pecite oko 30 minuta.
Kao što sam rekla na samom početku, ovo je pogača koja nas svojim
karakterističnim ukusom i mirisom vraća u djetinjstvo. Ona se po mnogo
čemu razlikuje od svih drugih. Najprije svojim izgledom, mirisom i
ukusom. Ona se odmah peče, odmah nakon što je zamijesite. Za nju nije
potreban kvasac. Za njeno narastanje i mehkotu dovoljni su kisela voda i
jogurt.
Pečene, ovako još vrele pogače, umotajte u čiste kuhinjske krpe i
ostavite ih 10 do 15 minuta da „predahnu“. Pogača je najukusnija kada je
vruća. Nemojte ih rezati nožem. One se tradicionalno lome rukama. I
nema pravila kako ih možete jesti. Uz cicvaru kao mi ove naše današnje,
sa komadom sira, kajmakom, ili ovčavinom, uz neko toplo varivo ili
jednostavno sa komadom posoljenog putera. Kako god, svaki zalogaj je
dukata vrijedan.
Pa mijesite pogače drage moje i ne zaboravite da je pogača naša prva
hranilja, moćna ko visoka planina mehka ko duša, vrela ko čežnja
djevojačka, sjetna ko ona majčina suza na rastanku... Uz njene mirise
odrastosmo i upamtismo ukus one zlatnožute korice, majčinim rukama
prepolovljene. Donijesmo je u njedra onako toplu i mirisnu za nezaborav
korijena, svog zavičaja i roditeljske sofre.
Пријавите се на:
Објављивање коментара (Atom)
Нема коментара:
Постави коментар