Манастир Св. Ђорђа

Манастир Св. Ђорђа
МЕЛНИЦА. Манастир Св. Ђорђа

Translate

Претражи овај блог

ПОСЕБНЕ СТРАНИЦЕ | Вести са Алтернативних извора

четвртак, 9. децембар 2021.

POGAČA PO STAROM RECEPTU BEZ KVASCA

Ovo je recept za pogaču bez kvasca, praška za pecivo ili sode bikarbone. Jednostavno, brzo i ukusno. SASTAV: - 1kg brašna - 200ml kiselog mlijeka ili jogurta - 500ml kisele vode - malo soli Peći 30 minuta. NAPOMENA: Radi se o originalnom starom receptu. Ova pogača je drugačija od svih ovih "modernih" pogača koje se danas spremaju. Nemojte biti iznenađeni, kada zamijesitie vidjet ćete da je tijesto nešto tvrđe i tokom pečenja ona neće narasti kao druge pogače. Kada je budete lomili vidjet ćete da je nešto zbijenija od ostalih ali još uvijek meka i jako ukusna. Naše nane ili bake su je još mijesile i sa surutkom a one koje su imale neki od prirodnih izvora kisele vode u blizini koristile su kiselu vodu. Pekle su ih u crepuljama pa su njihove pogače imale još tvrđu koru. Ta tvrda kora davala im je poseban ukus i aromu. -------------------------------- TEKST: Selam i pozdrav svima koji nas pratite. Ja sam Bina a ovo je Binin Sahan. Danas u Bininom Sahanu spremamo jednu starinsku pogaču. Spremaću je po receptu koji se voć godinama brižno čuva ili bolje reći krije u mnogim mutvacima (kuhinjama) širom mog rodnog kraja. Pa hajde da vidimo o kakvoj se pogači radi. Za ovu starinsku pogaču će vam trebati: • 1kg brašna • 200ml kiselog mlijeka ili jogurta • 500ml kisele vode i • malo soli Najprije ću uključiti pećnicu da se zagrije na 250°C i u istu staviti jedan pleh na kojem ću peći pogače. Pleh treba biti dobro zagrijan kada budemo stavljali tijesto u njega. U jedan stakleni sud ću sipati brašno pa dodati so i sve rukom izmiješati da se so ravnomjerno rasporedi. U brašno ću dodati 200ml jogurta. Kako bih cijeli jogurt iz čaše iskoristila, sipat ću u istu malo kisele vode, promiješati, pa sipati u brašno. Sada ću početi sa zamješivanjem. Kao što vidite, radi se o vrlo maloj količini sastojaka. Radi se o pogači koju su naše majke, nane, bike i bake spremale kada u kući nije bilo hljeba, kvasca i drugih namirnica a kada je njima bilo važno da za svoje ukućane ili za goste spreme nešto ukusno. Uz postepeno dodavanje kisele vode zamijesit ću jedno glatko tvrđe tijesto. Sasvim je normalno da se tokom miješenja tijesto lijepi za ruku ali što duže mijesite ovo tijesto postaje kompaktno i vaša ruka postaje slobodna. Kao što rekoh, vodu dodajite postepeno dok ne utrošite svo brašno iz posude. Pospite po radnoj površiti brašno gdje ćete premjestiti tijesto iz posude za dalju obradu. Ja ću ovo tijesto podijeliti na dva dijela i tako oblikovati dvije pogače. Vi naravno možete oblikovati samo jedno tijesto odnosno, praviti samo jednu pogaču ako vam tako više odgovara. Postupak je isti. Sada laganim pokretima ruku natrite obje pogače i oblikujte dvije lijepe glatke lopte. Sada ću svaku pogaču rastanjiti tako što ću je pritiskati prstima i dlanovima desne ruke. Zbog oblika svog pleha ja ću pogačama dati jajasti oblik kako bi obje pogače stale u pleh bez problema. Sada ću kvasnom rukom premazati tijesto tek koliko da ono zasjaji. Ako budete spremali ove pogače nemojte zaboraviti da ih prije pečenja izbodete viljuškom. U protivnom one će u toku pečenja ispucati i tako izgubiti na izgledu. Nakon što smo ih izboli viljuškom, one mogu odmah ići na pečenje. Izvadit ću iz pećnice zagrijani pleh i na njega spustiti oba tijesta i sve skupa vratiti u pećnicu na pečenje. Nekada su naše majke pogače i hljebove pekle u šporetima na drva. One bi tijesto spuštale direkt u pećnicu bez plehova i tepsija. Kako bismo i mi imali slične uslove pri pečenju, prethodno zagrijavamo pleh. Ovo se radi iz razloga da nam pogače pri pečenju bolje narastu, da uhvate koricu i da bolje mirišu. Pecite oko 30 minuta. Kao što sam rekla na samom početku, ovo je pogača koja nas svojim karakterističnim ukusom i mirisom vraća u djetinjstvo. Ona se po mnogo čemu razlikuje od svih drugih. Najprije svojim izgledom, mirisom i ukusom. Ona se odmah peče, odmah nakon što je zamijesite. Za nju nije potreban kvasac. Za njeno narastanje i mehkotu dovoljni su kisela voda i jogurt. Pečene, ovako još vrele pogače, umotajte u čiste kuhinjske krpe i ostavite ih 10 do 15 minuta da „predahnu“. Pogača je najukusnija kada je vruća. Nemojte ih rezati nožem. One se tradicionalno lome rukama. I nema pravila kako ih možete jesti. Uz cicvaru kao mi ove naše današnje, sa komadom sira, kajmakom, ili ovčavinom, uz neko toplo varivo ili jednostavno sa komadom posoljenog putera. Kako god, svaki zalogaj je dukata vrijedan. Pa mijesite pogače drage moje i ne zaboravite da je pogača naša prva hranilja, moćna ko visoka planina mehka ko duša, vrela ko čežnja djevojačka, sjetna ko ona majčina suza na rastanku... Uz njene mirise odrastosmo i upamtismo ukus one zlatnožute korice, majčinim rukama prepolovljene. Donijesmo je u njedra onako toplu i mirisnu za nezaborav korijena, svog zavičaja i roditeljske sofre.

Нема коментара:

Постави коментар

Књижаре "ЗАВЕТИНА". Раде даноноћно. Најагилнија: Књижара "БОБОК"